• +357 22 761 761
  • info@defa.com.cy

3.1.1 Πρότυπη Σύμβαση Προμήθειας (GSA & Παραρτήματα)

Πρότυπη Σύμβαση Προμήθειας (GSA & Παραρτήματα)

ΠΡΟΤΥΠΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ (GSA)

Η ΔΕΦΑ έχει ετοιμάσει το προσχέδιο της πρότυπης σύμβασης προμήθειας (GSΑ) για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής (GSA PG) που θα υπογράψει με αδειοδοτημένους ηλεκτροπαραγωγούς που έχουν υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης. Η εν λόγω σύμβαση τίθεται σε δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες πριν την εκτιμώμενη έλευση του φυσικού αερίου στη Δημοκρατία. Η διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός (1) μήνα.

 

Δείτε εδώ το πλήρες αγγλικό κείμενο

 

Δείτε εδώ το πλήρες ελληνικό κείμενο

 

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση υπερισχύει το ελληνικό κείμενο της πρότυπης σύμβασης προμήθειας (GSA)

                                            

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

 

Προδιαγραφές ΥΦΑ και ΦΑ

 

Σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Ενέργειας του ΥΕΕΒ έχουν δημιουργηθεί οι εθνικές προδιαγραφές για το ΥΦΑ και το αεριοποιημένο ΦΑ που εισέρχεται στο Σύστημα Μεταφοράς και θα παραδίδεται στους συνδεδεμένους πελάτες ΦΑ.

 

O Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχουν τα άρθρα 5(α) και 51 (2) (α) του περί Προδιαγραφών, Κριτηρίων Αειφορίας και Μείωσης των Εκπομπών Καυσίμων Νόμου του 2022, έχει εκδώσει το πιο κάτω Διάταγμα.

 

Δείτε το ΔΙΑΤΑΓΜΑ  εδώ.

 

Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I του Διατάγματος φαίνονται οι Προδιαγραφές Ποιότητας για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ/LNG) και στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙ του Διατάγματος φαίνονται οι Προδιαγραφές Ποιότητας για το Φυσικό Αέριο (NG/ΦΑ).

 

Δείτε το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I (Προδιαγραφές ΥΦΑ) εδώ.

 

Δείτε το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II (Προδιαγραφές ΦΑ) εδώ.

 

 

Σύμφωνα με τους Κανόνες Προμήθειας η ΔΕΦΑ έχει επίσης ετοιμάσει:

 

  1. Εγχειρίδιο Υποχρεωτικής Αγοράς ανεξαρτήτως Παραλαβής (Take and Pay Manual)
  2. Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας Υπολογισμού Εγγυήσεων Προμήθειας (Guarantee Manual) 

 

Το Εγχειρίδιο Υποχρεωτικής Αγοράς ανεξαρτήτως Παραλαβής προβλέπεται με βάση τους Κανόνες Προμήθειας και θα τύχει έγκρισης από την ΡΑΕΚ εντός δύο μηνών από τη σύναψη ανάντη σύμβασης προμήθειας.

 

Το Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας Υπολογισμού Εγγυήσεων Προμήθειας προβλέπεται με βάση τους Κανόνες Προμήθειας και θα τύχει έγκρισης από την ΡΑΕΚ τουλάχιστο δώδεκα μήνες πριν την εκτιμώμενη έλευση του φυσικού αερίου στη Δημοκρατία.